- Dom i Ogród
- 16 marca 2020
- 0
PLANOWANIE KUCHNI NA ŚWIEŻYM POWIETRZU
Dlaczego złe kuchnie na świeżym powietrzu zdarzają się dobrym ludziom? To pytanie zadaję sobie za każdym razem, gdy spaceruję po wspaniałych, skądinąd mieszkalnych krajobrazach i widzę źle zaplanowane wyspy grillowe, widokowe piece do pizzy i domowe rzędy niepotrzebnych urządzeń. To pytanie zadaję sobie, gdy stoję przed grillem we własnym rodzinnym domu wakacyjnym i nie mogę znaleźć miejsca na postawienie łopatki, nie mówiąc już o talerzu z jedzeniem. Widziałem wystarczająco dużo złych kuchni na zewnątrz, że teraz należą do rozpoznawalnych kategorii dla mnie, w tym coś, co nazywam grzyb, że oversize wyspa, która wygląda jakby pojawił się nagle po ulewnym deszczu; Utterly Inadequate, który jest uosobieniem mojej rodziny Weber stojący sam na naszym dużym tarasie z tyłu; i Full Vegas, kategoria, która naprawdę nie potrzebuje wyjaśnienia, z wyjątkiem tego, że słowa "chowany telewizor" są często zaangażowane.
Potrafię rozpoznać złą kuchnię, ale to nie znaczy, że wiem, jak zaprojektować dobrą. Aby pomóc mi zrozumieć jak, zwróciłem się do ludzi, którzy to robią. Oto, czego nauczyłem się od Russa Faulka, wiceprezesa ds. rozwoju produktu w Kalamazoo Outdoor Gourmet, firmie produkującej grille i inne urządzenia; Erica Grofta, dyrektora w firmie architektury krajobrazu Oehme van Sweden; oraz Marka Scotta, dyrektora w jego własnej firmie architektury krajobrazu, Mark Scott Associates.
1. Plan, plan, plan
Wszyscy trzej eksperci są zgodni co do tego, że złe planowanie tłumaczy najbardziej źle wykonane kuchnie zewnętrzne. "To prawie tak, jakby niektórzy projektanci krajobrazu denerwowali się, że muszą postawić kuchnię i staje się ona tym, co zostaje wepchnięte w kącie", mówi Faulk. "Pozostaje im tylko myślenie, a potem budżet jest ograniczony", dodaje Groft.
2. Zrób z tego wysiłek grupowy
Układy, media, wybór blatu - instalacja kuchni zewnętrznej jest skomplikowana, ale zbyt często cały projekt pozostawia się jednemu projektantowi lub budowniczemu. "Chcesz dialogu między właścicielem domu, architektem krajobrazu, budowniczym i osobą odpowiedzialną za urządzenia", mówi Faulk. Scott siada z każdym domownikiem i przeprowadza z nim quizy: "Jak wyobrażasz sobie wykorzystanie przestrzeni? Co będziesz gotował?" Kalamazoo daje klientom 21-punktowy kwestionariusz. "Większość ludzi nie wie, jakiego rozmiaru zlewozmywaka chcą, dopóki nie porozmawiamy o tym, co z nim zrobią", mówi Faulk.
3. Trzymaj się.
Funkcje urządzeń zmieniają się z roku na rok diametralnie. Upewnij się, że Ty lub ktoś, kto Ci pomaga, dobrze wiesz, co jest dostępne. "Pewna projektantka powiedziała mi niedawno, że jej klientka nie chce lodówki na zewnątrz, ponieważ nie chce jej wnosić do środka w zimie", mówi Faulk. "Jedyne, co musisz zrobić, żeby zimować w naszej lodówce, to ją wyłączyć. Więc nie była zaznajomiona z tą technologią."
4. Rozejrzyj się dookoła
"Weź wskazówki z krajobrazu", mówi Groft. "Materiały, których używasz, powinny być podyktowane przez dom i jego otoczenie." Faulk zgadza się, "Najlepszym sposobem na wtopienie się w nową kuchnię jest zbudowanie jej z tych samych elementów wykończeniowych i kamienia, które są używane w domu i w krajobrazie". I uważajcie na niedrogie rozwiązania. "Stucco jest tanie, a budowniczowie kochają go, bo jest łatwy w użyciu." "Ale jeżeli jedyne miejsce, w którym masz sztukaterię, jest w kuchni na zewnątrz, to będzie wystawać."
5. Pomyśl o proporcji
"Jeżeli masz duży dom i malutką zewnętrzną kuchnię, to może wyglądać jak brodawka na słoniu." Przeciwieństwo może być też problemem. "Nie pozwól, żeby lady były zbyt duże", mówi Scott. "Długa lada ma taki sam [tom] jak Volkswagen. Jeśli przejście [z domu do kuchni na zewnątrz] nie jest zrobione dobrze, będzie wyglądało jak bielony wieloryb". Inteligentni projektanci włączają liczne elementy konstrukcyjne, aby dopasować kuchnię do otoczenia, w tym pergole, ekrany i nasadzenia.
6. Skup się na przepływie
Co to dokładnie jest "przepływ"? "To mądre decyzje projektowe", mówi Faulk, "jak upewnienie się, że ludzie na basenie nie muszą przechodzić obok gorącego grilla, żeby dostać zimnego drinka. To ustalenie, gdzie będziesz przygotowywał jedzenie, gdzie będziesz wkładał jedzenie po zdjęciu go z grilla i gdzie włożyć brudny garnek." Przepływ powinien być dopasowany do klienta, mówi Scott: "Kto będzie gotował? Chcą być osobno czy w centrum wydarzeń?"
7. Niech będzie (dużo) światła
"Największym błędem, jaki ludzie popełniają, jest nie mieć wystarczającej ilości światła", mówi Faulk. "Ciężko jest zobaczyć jedzenie gotujące się na grillu w nocy, więc potrzebujesz jasnego oświetlenia." Ciężko i nieprzyjemnie jest też jeść jedzenie, jeśli się go nie widzi. Kuchnie, które są również jadalniami, powinny mieć oświetlenie otoczenia i dekoracyjne, jak również oświetlenie zadaniowe. Dodaje Scott, "Upewnij się, że wszystko jest regulowane i ściemniane."
8. Ile jest za dużo?
Ciepła szuflada, kran z winem, zmywarka do naczyń - na każdy fetysz kulinarny czeka urządzenie zewnętrzne. Decyzja o tym, co kupić, to (potencjalnie) pytanie za milion dolarów. Niech będzie proste, radzi Groftowi: "Kiedy go nie używasz, kończy się na tym, że chcesz, aby zniknął." Dla Faulka, chodzi o częstotliwość. "Jeśli masz zamiar gotować w czymś tylko raz w roku, to pewnie nie powinieneś się przejmować", mówi. Scott jest na to bardziej elastyczny: "Klient kazał mi zainstalować sprzęt wart 80.000$. Ona nie gotuje sama, ale kiedy się bawi, chce, żeby jej klienci mieli wszystko, czego potrzebują."
9. To jest o gotowaniu
"Częścią radości z gotowania na świeżym powietrzu jest robienie rzeczy, których nie można robić w domu", mówi Faulk. Pomyśl o tym, czego będziesz potrzebował, aby przeszukiwać steki na niewiarygodnie wysokim ogniu, godzinami palić żeberka lub gotować pizze w rozpalonym piekarniku - wszystkie te zadania dobrze pasują do kuchni na wolnym powietrzu.
10. To nie jest o gotowaniu
"Spójrz, grillowałbym moje Cheerios rano, gdybym mógł." "Jednak wielką rzeczą w dzisiejszej kuchni na świeżym powietrzu jest to, jak można stworzyć przestrzeń do życia na świeżym powietrzu. Teraz możesz oglądać telewizję w swojej kuchni na świeżym powietrzu, ściągać cienie pogodowe i włączać grzejnik, jeśli zrobi się zimno. Tak jak kuchnia wewnętrzna jest miejscem do spędzania czasu wolnego, tak i teraz jest to kuchnia na zewnątrz".
Najnowsze Artykuły
- Dom i Ogród
- 7 listopada 2024
- 0
Jakie ogrodzenie najlepiej zabezpieczy Twój dom przed włamaniem?
- Budowa i Remont
- 24 października 2024
- 0
Czym jest antresola? Jak ją zbudować?
- Budowa i Remont
- 11 września 2024
- 0
Jak wygląda malowanie proszkowe profili aluminiowych?
Kategorie
- Wystrój wnętrz 15
- Budowa i Remont 17
- Dom i Ogród 38
- Meble 17
- Rynek nieruchomości 2